15-01-06

weetje...

Zwangere vrouwen zijn slimmer

Zwangerschap maakt vrouwen slimmer.
De geestelijke capaciteiten van vrouwen nemen toe tijdens de zwangerschap. Meer nog, hoe lastiger de zwangere vrouw het krijgt, hoe slimmer ze wordt, blijkt uit ondezoek aan het Randolph-Macon College in Virginia.

Meer hersenfuncties
Mannen kunnen in de maanden voor de geboorte van een kind hoogstens morele steun verlenen, maar het is de aanstaande moeder die vaak kampt met slaapgebrek, vermoeidheid en andere onaangename neveneffecten van de zwangerschap. Nu is er troost voor vrouwen die zich door de laatste maanden voor de geboorte slepen: hun hersenfuncties nemen toe. Die ontdekking danken we aan proeven die professor Craig Kinsley, van de Richmond universiteit, en Kelly Lambert van het Randolph-Macon College in het Amerikaanse Virginia.
 
Hoe lastiger, hoe beter
Proeven bij muizen, ratten en mensen brachten hen tot een opwekkende conclusie over de zwangerschap: "hoe lastiger de moeder het heeft, des te beter gaan de hersenen werken". Die bevinding druist in tegen de veelgehoorde stelling dat zwangere vrouwen door alle veranderingen die zich in hun lichaam afspelen, niet meer zo helder denken. Integendeel, zeggen de Amerikaanse professoren in een artikel over hun onderzoek, gedurende de zwangerschap neemt het leervermogen sterk toe, en verbetert het geheugen merkbaar. Belangrijke delen van de hersenen veranderen ook van grootte, en die wijzigingen blijven tientallen jaren intact.
 
Scherpere zintuigen
"Moederschap brengt veel geestelijke voordelen omdat het brein van de moeder zich aanpast aan de reproductieve uitdaging", aldus Kinsley en Lambert. Zo worden ook de zintuigen verscherpt, waardoor moeders kort na de bevalling hun kinderen kunnen herkennen op grond van zeer zwakke geuren en geluiden.
 
100 jaar
Daarenboven blijkt dat vrouwen die laat kinderen krijgen, viermaal zoveel kans hebben om 100 jaar te worden dan jongere moeders (ook iets heel anders dan wat we meestal horen over bevallen op latere leeftijd) omdat daardoor de hersenenen groter worden net op een moment dat het geheugen normaal gesproken achteruit begint te gaan.

Hormonen
De onderzoekers geven twee redenen voor al die pluspunten. Op de eerste plaats zijn er de hormonale veranderingen die worden veroorzaakt door zwangerschap en geboorte. Daardoor neemt in sommige hersengebieden de grootte van neuronen toe, wat vrouwen dan weer alerter en waakzamer wordt. Ten tweede verhoogt ook het grootbrengen van een baby de hersenactiviteit - met alle positieve gevolgen daarvan. Waarom bestaat bij velen dan de indruk dat zwanger- en moederschap de geestelijke capaciteiten juist vermindert? Daarop hebben de vorsers een simpel antwoord: "door het slaapgebrek"
 
eigenlijk is dit wel handig wanneer je examens hebt. Misschien moet ik het maar eens overwegen ;-)

14:49 Gepost door just me | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

*** Een aangename zondag 15 januari 2006 gewenst …..lg Tilly

Gepost door: Tilly | 15-01-06

De commentaren zijn gesloten.