22-01-08

verslagje

Ontketende Sharapova laat niets heel van Henin

Aan het sprookje van Justine Henin is vanmorgen in Melbourne Park een bruusk einde gekomen. De boosdoener: Maria Sharapova. De Russische ijskoningin is top op deze Australian Open en trok die lijn door tegen een machteloze Henin: 6-4, 6-0. In de eerste set wist 'Ju' een break achterstand nog goed te maken, maar een rebreak zorgde voor setverlies. Daarna was de veer gebroken bij onze landgenote, waar Sharapova zowel op haar opslag als in de rally's bleef beuken. Geen 34ste zege op rij voor Henin, wel exit Down Under. Sharapova speelt in de halve finale tegen Serena-killer Jankovic, Henin kan terug thuis haar wonden likken.

Droom opbergen
Voelde Carlos Rodriguez de bui al hangen? Zijn uitspraak van het voorbije weekend dat een nederlaag Justine goed zou doen, doet vermoeden van wel. De Henin-fans die hoopten op een Golden Slam (de vier Grand Slams plus de Olympische Spelen, wat Henins idool Steffi Graff als laatste voor mekaar kreeg), mogen die droom al meteen opbergen. Daarvoor was Sharapova vandaag gewoon te sterk. Maria lijkt na een mislukt 2007 vastberaden weer aan te knopen met succes. Haar opslag zoefde dikwijls oerend hard rond de oren van 'Ju', waar die van Henin het opnieuw liet afweten. Het nummer één bleef achter met amper 48% gelukte eerste opslagen, veel te weinig om deze Sharapova (65%) pijn te kunnen doen.

Rebreak nekt Henin
Dankzij dat hoger percentage wist de Siberische krachtpatster Henin bijna constant onder druk te zetten. 'Ju' moest vechten voor elk punt, waar de Russische de snelle winners opstapelde: 69 in totaal, waar Henin bleef steken op 45 stuks. Alleen naar het einde van de eerste set toe kon Henin even de indruk wekken de match te laten kantelen. Ze maakte een break goed om terug tot 5-4 te komen, maar moest vervolgens na een hoogstaand en felbevochten game de rebreak incasseren. Hét moment in de match, want in set twee stoomde Maria vlot door en legde Justine er het bijltje bij neer.

Antwerpen
Het gevolg was een voor Henin pijnlijk verloren tweede set: 6-0. Sharapova ontmoet in de halve finale Jelena Jankovic, die eerder vandaag Venus Williams uitschakelde. Justine kan nog verliezen, al was dat geleden van de halve finale op Wimbledon vorig jaar tegen Bartoli. Via onder andere Antwerpen wordt het nu toewerken naar Roland Garros, waar Henin op haar geliefkoosde toernooi nog eens kan tonen wie er nog altijd het nummer één is. (hln)

De commentaren zijn gesloten.