24-01-08

mythes over vermageren

De vaste regels over diëten kent iedereen. Gezonder eten, geen vette snacks of tussendoortjes, veel bewegen en niet teveel koolhydraten eten. Kloppen deze stellingen wel? We zetten tien mythes over gewichtsverlies op een rijtje.

1. Mannen verliezen sneller gewicht

Zo onrechtvaardig, maar de theorie klopt. Uit een studie blijkt dat mannen sneller vetten verliezen dan vrouwen. Na een hele sessie oefeningen en workouts waren heren gemiddeld 5,2 kg. kwijt. Dames die dezelfde training kregen, verloren nauwelijks een kilo. De evolutieleer speelt daarbij een grote rol. Omdat vrouwen kinderen baren en zogen, raken de vetrolletjes moeilijker kwijt.

2. Bewegen doet eten
Er zijn stemmen die beweren dat sport en beweging het hongergevoel opwekken. Gevolg is dat je daardoor meer gaat eten. Klopt niet, beweren ze aan de Aberdeen Universiteit. Er is nooit een link gevonden tussen de twee.

3. Water drinken helpt gewicht verliezen
Klopt. Drink minstens acht glazen water om het hongergevoel weg te krijgen. Water vult de maag. Drink je niet genoeg, dan tracht het lichaam elk tekort op te vullen door extra water op te slaan. Zo kom je pas aan. Ook de nieren werken zonder vocht niet naar behoren. De lever kan het vet niet verbranden, waardoor het verder in het lichaam opgeslagen blijft.

4. Lopen is slecht voor de knie
Absoluut niet. Uit een studie blijkt dat lopers 25 procent minder knieproblemen kennen dan hun medemens die weinig of niet bewegen. Wie gezond oud wil worden, kan maar beter aan regelmatige lichaamsbeweging doen.

5. Diëten zijn onschadelijk
Fout, zo kan een te vlugge gewichtsdaling leiden tot galstenen. Wie minder dan 800 calorieën per dag inneemt, kan hartritmestoornissen krijgen. Crashiëten werken trouwens helemaal niet. Door maaltijden over te slaan of plots veel te weinig calorieën op te nemen, krijg je net het tegenoverstelde effect. Begin je na een tijdje weer normaal te eten, dan vliegen de kilootjes er zo aan. Dat komt omdat het lichaam al die tijd trager heeft leren werken om de weinige voeding die ze binnen kreeg, ten volle te benutten. Op die manier houdt ze elke calorie vast en slaat ze het meteen op als 'vet'.

6. Citroensap lost vet op
Een leugen, zo blijkt. Een bron van vitamine C, dat wel, maar vetten oplossen? Vergeet het.

7. Een ontbijt overslaan maakt dikker
Juist, sla de meest belangrijke maaltijd van de dag niet over. Heel wat studies bevestigen dat wie een ontbijt overslaat, meer kans maakt om dik te worden.

8. Minder vet, minder calorieën
Fout, het is een misverstand te denken dat magere producten met weinig vet weinig calorieën bevatten. Uit onderzoek blijkt dat deze vaak meer dikmakers bevatten. Andere zoetstoffen of extraatjes worden toegevoegd om smaak en textuur aan het product te geven. Vooraleer je dergelijke producten koopt, bekijk altijd eerst het aantal calorieën.

9. Koolhydraten zijn dikmakers
Niets van, brood, pasta en rijst bevatten weinig vet en calorieën. Pas wanneer ze in grote porties worden gegeten of met sauzen of beleg worden overgoten, is de stelling juist.

10. Eet 's avonds niet meer
Vaak gehoord, maar zeer onjuist. Het doet er niet wanneer je eet. Een teveel aan calorieën wordt door het lichaam altijd als vetten opgeslagen, ongeacht welk tijdstip. Veel belangrijker is te kijken wat je achter de kiezen stopt.

12:39 Gepost door just me in gezondheid | Permalink | Commentaren (1) | Tags: vermageren, dieet, calorieen, sporten, water |  Facebook |

Commentaren

heel goed om weten, je hebt een toffe blog, kom nog wel eens langs,
groetjes marina

Gepost door: hartendame2 | 24-01-08

De commentaren zijn gesloten.