21-03-08

Waarom gaan mannen vreemd?

Meer mannen dan vrouwen gaan vreemd, dat wijzen de cijfers uit. Maar welke redenen, zowel biologisch als emotioneel, hebben mannen voor hun bedrog?

De oorzaak die biologen vaak aan mannelijk overspel geven is dat mannen de drang voelen om hun zaad zoveel mogelijk te verspreiden, dat komt zo door de evolutie.

Verslaving
Mannen en vrouwen gaan op andere manieren vreemd, zegt psychiater Mark Epstein. "Bij mannen is het louter iets van zin hebben. Je kunt het bij mannen vaak vergelijken met een verslaving. Ze keren terug naar vroeger en denken aan de dingen van toen die hen gelukkig maakten. Mannen die vreemd gaan doen dat volgens een patroon. Ze denken aan de eerste keer dat ze een vrouw versierden en aan het genot dat ze daaruit haalden. Het is datzelfde genot dat ze zoeken tijdens het vreemdgaan. Het verschil met een verslaving is dat deze mannen gefrustreerd zijn over hun huwelijk.

Vreemdgaan heeft weinig met seks te maken. Als mannen trouw blijven dan doen ze dat uit respect hebben voor hun vrouw."

Mannelijk en sexy
Huwelijkstherapeute Louanne Cole Weston: "Veel mannen zien overspel als een manier om een einde aan het huwelijk te maken waar ze toch geen interesse meer in hebben. Een man komt een vrouw tegen die een zekere energie uitstraalt, energie die zijn vrouw verloren lijkt te hebben. Deze man voelt zich opnieuw mannelijk en sexy bij deze nieuwe vrouw. Maar het kunnen evengoed problemen thuis zijn die mannen in de armen van een ander drijven."

Komt het nog goed?
Kan een overspelige man zijn slechte gewoontes veranderen? Weston: "Dat hangt van vele dingen af. Het hangt af van de eerlijkheid waarmee hij met zijn vrouw omgaat na het overspel. Ook zijn bereidheid om therapie te volgen speelt een rol, maar ook hoe de vrouw met het probleem omgaat. Ik heb koppels er sterker van zien worden, omdat er heel wat problemen aan de oppervlakte komen en het gesprek tussen hen op gang is gebracht.

Gesprek
Te veel koppels praten niet genoeg in hun huwelijk, ze zijn niet eerlijk met elkaar. Als een man zijn huwelijk als een leugen of gecompliceerd ziet, zelfs wanneer hij die problemen veroorzaakt, ziet hij de waarde van dat huwelijk niet. Of hij is verveeld."

Huwelijkstherapeuten zeggen dat meer en meer koppels voor een open huwelijk kiezen met seksuele vrijheid. Op deze manier willen ze een echtscheiding vermijden. Maar om het te doen slagen, moeten beide partners hiermee instemmen, wat vaak niet het geval is. (ep)

Allemaal vree interessant om te weten, maar waarom gaan jullie eigenlijk vreemd??

18:35 Gepost door just me in Liefde | Permalink | Commentaren (0) | Tags: mannen, vreemdgaan |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.